כשאבא מתגייס…

משפחות רבות מתמודדות בימים אלו עם גיוס חיילי מילואים. באופן הכי טבעי רמת הדאגה והמתח בבתים אלה גובר. עומס המטלות גובר גם הוא, וכל הבית צריך להיערך אחרת.

ראשית, תסבירו לילדים שאבא לוקח חלק חשוב בשמירה על ישראל. אין צורך להכנס לפרטים מיותרים ולהעמיס במידע עודף. המשיכו את השיחה בכך, שכפי שאבא עושה את חלקו בשמירה על המדינה, כך כל אחד מבני הבית יכול לקחת חלק בהתארגנות המחודשת. כשנותנים לילדים תפקידים בבית, מחזקים את תחושת הערך והביטחון שלהם. הידיעה שסומכים עליהם ושגם הם יכולים לתרום מעניקה להם תחושת הישג וכוח, ובכך עשויה לסייע בהפחתת רמת החרדה.

זיכרו, הילדים חשים ומושפעים ממצב הרוח של ההורים. אם חרדה מעבירה תחושות אלה לילדיה, ללא מילים. דרך טובה להתמודד עם החרדה והבדידות היא להיות בחברת אנשים שמשרים עלינו רגשות חיוביים וביטחון. אפשר להזמין חברים לילדים או להתארח אצל קרובי משפחה. במידת הצורך ניתן לפנות לגורמי תמיכה בקהילה.

דברו עם הילדים על הרגשות שלכם ושלהם, ותנו לגיטימציה למגוון רחב של רגשות. אל תנסו לטשטש את היותכם מודאגים, אלא הדגישו את זה שאתם מודאגים יחד ועוזרים אחד לשני להתמודד עם הדאגה.

מתפללת לשובם המהיר והבטוח של כל חיילינו ומחזקת אותם מן העורף.

יעל.

הנחיות כיצד להסביר לילדים את המצב הביטחוני

הורים רבים שאלו אותי הבוקר איך להסביר לילדים את מה שקורה ולמה יש אזעקה, לאחר שחלק גדול מהם בחרו לומר לילדים שלהם שהאזעקה אתמול היתה רק תרגיל ושאין סיבה לדאגה.

אז חשוב לי לעשות קצת סדר:

אל תשקרו לילדים! הם הולכים לגן/קייטנה ושומעים מילדים או מבוגרים אחרים גירסה שונה ואז חווים בלבול וחוסר אמון. כמו כן, הם רואים שאתם מודאגים – אז אין טעם לומר שאין סיבה לדאגה.

תסבירו בקצרה שכשיש אזעקה צריך ללכת למקום מוגן, ולכן אתם עושים כל מה שצריך לעשות כדי להיות בטוחים ומוגנים. לגדולים יותר אפשר להסביר שיש גם את צה"ל ואת "כיפת ברזל" ששומרים עלינו וליתר ביטחון אנחנו נכנסים למרחב המוגן.
כלומר, חשוב לתת לילדים את ההרגשה שהם לא חשופים וחסרי הגנה אלא שיש בידינו את כל מה שצריך כדי להתגונן, וכדי להיות מוגנים צריך רק לשמור על כללי הבטיחות.

מעבר להסבר הראשוני, אתם צריכים להיות תגובתיים בלבד. כלומר, לענות על שאלות רק במידה ויהיו כאלה, ובאופן מותאם לגיל הילד. ההסבר צריך להיות קצר, ברור, ענייני ואמיתי.

הכי חשוב זה לתת לגיטימציה לכל רגש שעולה, כולל דאגה. כשאתם אומרים לילד "אל תדאג", אתם משאירים אולו לבד עם הדאגה שלו. התגובה לילד שחושש צריכה להיות מכילה ולא מבטלת, לדוגמא: "זה באמת מדאיג ולא נעים, אבל אנחנו עושים כל מה צריך כדי להיות מוגנים".

כמו כן, חשוב לשים לב לחשיפת הילדים לאמצעי התקשורת ולהגביל במידת הצורך.

אם יש לכם שאלות נוספות אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בפרטי.
בתפילה לשלווה ושלום לכל בית ישראל,
יעל

כיצד להתארגן עם הילדים בעת השמע האזעקה

תתאמו מראש מי מעיר איזה ילד ולוקח אותו למרחב המוגן, כדי לזרז את התהליך ולצמצם בלבול בזמן אמת. כשאתם מעירים את הילדים ומעבירים אותם למרחב המוגן, השתדלו לשמור על קור רוח ולהשרות עליהם מקסימום ביטחון. תסבירו להם בקצרה וברוגע לאן אתם לוקחים אותם גם אם הם נראים ישנים ואפופים.
תדאגו שבמרחב המוגן יהיו בקבוקי מים קטנים שקל לשתות מהם ומשחק או בובה שישרו ביטחון. למי שיש – מומלץ לשים סיר לילה, כדי שיוכלו לעשות את הצרכים שלהם במידת הצורך. אפשר גם לשים חבילת שוקולד, זה יכול לרומם את מצב הרוח במידה והילדים מגלים סימני לחץ וחרדה.