טיפ #15: "בלי לערב הורים…"

האם הרגשתם פעם שהמשפחה של בן/בת הזוג מתערבת לכם קצת יותר מידי בחיים? האם אתם מרגישים לפעמים בתחרות איתם?

תרגישו בנוח, זה קורה בבתים הכי טובים. זה מועצם ומודגש פעמים רבות באירועים משמעותיים במעגל החיים, כגון חתונה, לידה וכד'. כשאנחנו מתחתנים, בפועל נוצרת תת מערכת חדשה מתוך שתי תתי מערכות קודמות של משפחות המוצא. בספרות המקצועית קוראים לזה "חיבור משפחות באמצעות נישואין". אחת המשימות ההתפתחותיות הראשונות של הזוג הצעיר היא יצירת זהות זוגית, הנבדלת ממשפחות המוצא, וזאת על ידי העתקת הנאמנויות הבסיסיות ממשפחת המוצא, לתא המשפחתי החדש שנוצר. בפועל, על בני הזוג ללמוד כיצד לקבל החלטות משותפות, בכל אותם נושאים שבעבר נוהלו באופן אישי או שהוכתבו על-ידי משפחות המוצא.

כשמשימה התפתחותית זו לא מיושמת כהלכה, נראה פעמים רבות ריבים ותחושה של תחרות בין משפחת המוצא לבן/בת הזוג באשר ללגיטימיות של אמונות, ערכים ומנהגים שונים. מטופלים רבים מתארים תחושה של "תקועים בין הפטיש לסדן", והרגשה שלא משנה מה יעשו תמיד יהיה צד לא מרוצה.

טיפ: כפי שאני אומרת פעמים רבות, הזוגיות היא הבסיס של התא המשפחתי. הבסיס הזה חייב להיות חזק ומאוחד למען שלמות המשפחה. חישבו יחד מה חשוב לכם ומה נכון לכם במשפחה הגרעינית שלכם. קבלו החלטה מודעת, אילו ערכים, מנהגים ואמונות חשוב לכם לשמר ממשפחת המוצא ואילו לא. קבלו החלטות יחד, ותנהלו משא ומתן במידת הצורך. לכשהתקבלה החלטה זוגית, חשוב ביותר שתגבו אחד את השניה אל מול המשפחה המורחבת. אם אתם מרגישים שהמשפחה המורחבת מתערבת מידי לטעמכם – הציבו גבול ברור אך מכבד, והסבירו להם את ההבדל בין להיות מעורבים למתערבים.